These photos show you why Apple’s store in Turkey won awards

By

Apple-store-Istanbul-by-Foster-Partners-
The Zorlu Apple Store at night. Photo: Robert Donovan/Flickr

Apple scooped up a couple architectural awards this week for the stunning engineering behind its magnificent Glass Lantern store at the Zorlu Center in Istanbul Turkey.  The judges said it ‘takes structural glass technology to a new dimension’, and even though we’ve never been inside the Zorlu store it’s not hard to see why it’s getting showered with awards after looking at these pictures.

The Zorlu Store is the first Apple Store created by the same architectural firm behind the new spaceship campus in Cupertino, and it looks like the same amount of attention to detail and minimalist thought that goes into the creation of an iPhone was also poured into the new award-winning Apple temple.

Take a tour of the exquisite store below:

zorlucenter_gallery_image1
Looking down on the Apple Store at the Zorlu Center. Photo: Apple

Foster + Partners was commissioned to design and build the Apple Store at the Zorlu Center in Istanbul. The firm is also behind Apple’s spaceship campus that’s expected to be completed in 2016.

14155655410_8a99358fc6_o
Apple’s glass stair case is prettier than the products in the store. Photo: Gary Allen/IfoAppleStore

Along with the gorgeous glass sky box, the Zorlu store features an incredible staircase made of singular glass planks anchored into the wall. You can see a cutaway view of the staircase from the mall corridor.

 

 

14155657860_b81df97622_h
Underneath the glass lantern. Photo: Gary Allen/IfoAppleStore

Shoppers get blasted with natural light while browsing Apple’s latest wares, and you can see out to the different skyscrapers from the ground

 

14155767237_78b9210c0e_h
Photo: Gary Allen/IfoAppleStore

The side view of the glass staircase designed by Norman Foster’s firm. Norman + Partners took over the design of all Apple Stores last year.

 

 

14362445453_3607291434_o
Photo: Gary Allen/IfoAppleStore

A shallow pool surrounds the glass box which was made out of four piece of glass seamlessly joined together with structural silicone. Shoppers in the main plaza of the shopping center can look down into the Apple Store to check out the action.

 

zorlucenter_gallery_image3
Photo: Apple

This is the view of the two-story underground store shoppers see when entering from the Zorlu Center. The 18-square-meter void the store sits in was originally intended as a descending water feature.